Delen=lief
Delen=lief, sharing is caring. De missie van via nova is Gods goede boodschap ontdekken en zichtbaar maken. Hoe deel je dat?
In deze serie denken we na over wat het ‘zichtbaar maken van God goede boodschap’ betekent, in een stad en tijd waar anderen enthousiasmeren al snel weerstand en scepsis oproept.
Tijdens de samenkomsten over het boek ‘De grote spirituele shift’ was vooraf een podcast te beluisteren. Deze zijn terug te luisteren bij de samenkomsten ove het boek van McLaren.
Samen Leren Liefhebben
Liefhebben: het lijkt louter positieve associaties te hebben. In een sterk gepolariseerde samenleving waarin ieder z’n eigen verlangens najaagt is het ondanks dat toch een hele opgave om een liefdevolle samenleving te vormen. Juist als christelijke gemeenschap verlangen we er naar om daarin iets anders te laten zien. De kerk als een oefenplek om te leren hen lief te hebben die je zelf niet hebt uitgezocht.
Diverse onderwerpen 2019
Vanaf de start van 2019 nodigen we verschillende sprekers van binnen en buiten Via Nova uit om inzichten, vragen en ervaringen te delen op zondagochtend.
Hoe destructief is armoede eigenlijk? En, is het noodzakelijk om arm te worden?
Christenen geloven dat Jezus ‘voor de zonden’ is gestorven. Maar wat bedoelen ze daarmee, wil die God dan bloed zien? Op deze Bevrijdingsdag denken we na over schuld, vergeving en bevrijding.
God vinden in alle dingen
God vinden in alle dingen; zo zou je de de ervaring van Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïeten, kunnen samenvatten. Ignatius ligt aan de oorsprong van een spiritualiteit die wereldwijd miljoenen mensen bewuster doet leven. De ignatiaanse spiritualiteit is geen leer. Ze heeft meer weg van een gereedschapskist met instrumenten die we kunnen gebruiken om intenser te leven. In vier bijeenkomsten in januari, februari en maart gaan we op ontdekkingstocht onder leiding van internetpastor Nikolaas Sintobin, een Jezuïet, naar de persoonlijke ervaring van vreugde. We zoomen per keer in op een aspect en proberen dat te verbinden aan ons eigen leven van alledag.
Zwoegen en ploegen
Advent is een tijd van inkeer en van wachten. We kijken in deze korte serie van vier samenkomsten naar allerlei mensen, in verschillende culturen en omstandigheden. Hoe houden zij het uit in deze wereld? En hoe houden zij de hoop levend, ook als ze zich ‘uitgedroogd’ of machteloos voelen?
U bevindt zich hier
Iedereen van wie je houdt en alles waar je je ooit druk om zult maken speelt zich af op die pale blue dot die zweeft door de ruimte. In een ogenschijnlijk onverschillig universum vinden we ons terug op een plek die vriendelijk is voor leven. In wat voor wereld leven we? Hoe is het ooit allemaal begonnen? We bespreken het eerste bijbelboek: Genesis. Hebben deze oeroude verhalen over onze wereld nog iets te zeggen anno 2018?
Onder invloed
De wonderlijke beelden buitelen over elkaar heen. Is de man onder invloed? Zelf claimt hij iets heel anders. Hij heeft beter en dieper gezien dan het blote oog. Hij ziet de invloed van onzichtbare dimensies. Hemel en aarde die elkaar raken. En alle bekende machtsverhoudingen staan op z’n kop. Nu reikt hij ons zijn bril aan. Een uitnodiging voor een trip uit onze comfortzone om alles opnieuw te bekijken. Een serie over het fascinerende bijbelboek Openbaring. Niets is wat het lijkt.
Vrienden en volgers
Vaak leven we een beetje met de flow. Het leven loopt zoals het loopt. Maar in deze serie gaan we bewust richting bepalen. We kijken naar een man met 4 miljard volgers, die hij allemaal vrienden noemt. Zelf volgt hij in alles een weg van radicale liefde voor God en mensen. Wat zegt Jezus, en wat doet hij? En wat zou het betekenen om hem te volgen in Amsterdam anno 2018?
Brandend verlangen (Advent)
Politieke leiders die de armen onderdrukken en er zelf flink op vooruitgaan. Bewoners die geen plaats willen maken voor vluchtelingen. Een geliefde die er met een ander vandoor gaat. Er is niets nieuws onder de zon.
Bij monde van de profeet Maleachi stelt God dit onrecht aan de kaak. Eerst lijkt God afwezig in het laatste bijbelboek van het Oude Testament, maar hij eist zijn plek op als Heer van de hemelse machten. De godsverduistering maakt plaats voor de komst van het zuiverende vuur.
Jozef. Over nachtmerries en jongensdromen
Zijn leven gaat van grote hoogten naar grote diepten en weer terug. Hij wordt gehaat en geliefd, verstoten en ontvangen, vergeten en vereerd. Dwars door dat alles ontwikkelt hij zich van een naïeve dromer tot een betrouwbare leider. Zijn geheim volgens zijn biograaf? ‘God stond hem bij’. Wat betekent dat? Hoe ziet dat er uit?
De eerste brief van Petrus is een van de meest geliefde brieven van het Nieuwe Testament. Veel christenen herkennen zich goed in de situaties die Petrus beschrijft. En hij schrijft over actuele thema's als tolerantie, waarden en normen, opkomen voor je geloof, enzovoort.
Hoe kun je idealen koesteren zonder bitter te worden over alle mensen die maar raak leven? Is het mogelijk om hoog in te zetten en toch geduldig en liefdevol te blijven? Het boek Jona laat zien hoe dat kan.
Wat houd je nog over als al je zekerheden verdwijnen? Hoe kun je dan jezelf blijven? Het bijbelboek Daniël helpt je om over deze grote vragen na te denken.
In het jaar 54 schreef de apostel Paulus een brief aan een klein groepje mensen in een grote stad: de christelijke gemeenschap in de havenstad Korinte. Een brief over leiderschap, relaties, seks, sociale tegenstellingen, vrijheid en verantwoordelijkheid.
Samen eten was voor Jezus een deel van zijn missie. Door met hem te eten, veranderden mensen. Aan tafel werd iets duidelijk van de wereld die hem voor ogen stond. Veel mensen waardeerden de boeiende gesprekken die ontstonden. Als Jezus maar niet zulke pijnlijke dingen zou zeggen...
Wat geeft het leven zin? Waar genieten we van en waar gaan we voor? Dat zijn de kernvragen van het boek Prediker, maar ze zijn ook bijzonder actueel. Dit boek is een zoektocht naar een praktische toepassing van de adviezen in het boek Prediker, in het leven van elke dag.