Kijkje achter de schermen

Stilte brengt rust

"De stilte brengt een bepaalde rust. Voor je gevoel staat de rest van de wereld even stil, je gebruikt je mobiel niet en bent niet bezig met interactie. Allerlei dingen die normaal als het ware zweven, gaan dan liggen en je krijgt de ruimte om te kijken wat daaronder in je leeft", vertelt Inge (22) over de stilte-retraite waar ze aan mee deed.

Vanaf dinsdagmiddag tot en met donderdagmiddag volgde ze de retraite, samen met een groep en drie begeleiders, onder wie Maarten Vogelaar, studentenpastor in Amsterdam. De stilte werd alleen onderbroken door twee workshops en individuele gesprekken met een begeleider.

"We kregen als advies om een vraag voor jezelf centraal te stellen. Ik dacht na over de vraag hoe ik nu tegenover het geloof sta. Als je de stilte ingaat, kun je natuurlijk tegen dingen aanlopen. Dan heb je soms een vraag van iemand anders nodig om je eigen gedachten te ontwarren. De gesprekken met de begeleiders hielpen me verder, juist toen ik vastliep in mijn gedachten. Dat is het mooie van een retraite binnen een groep. 

Tijdens de retraite stond ik stil bij verwondering over het leven. Daarna ben ik me verder gaan verdiepen in het christelijk geloof. Ik ontdekte dat het veel meer is dan 'god die een man is op een wolk' en ben er op een andere manier naar gaan kijken. Door me tijdens de retraite open te stellen, wist ik niet dat dit de uitkomst zou zijn. Dat is wel iets waaraan je je moet overgeven. Zodat je ruimte kunt geven om iets te laten gebeuren."

Inge ging mee op een stilte-retraite.

Zou dat ook iets voor jou zijn?

Gist

Gist geeft ruimte aan christelijke spiritualiteit. In de kelders van Gist kun je kletsen, mediteren, lezen of werken. Er is bier, brood en koffie.