Pionierskerk Via Nova gaat opnieuw pionieren

(Persbericht, 6 juni 2018)

De jonge Amsterdamse kerk Via Nova gaat een nieuwe fase in: naast de bestaande gemeenschap start een nieuw pionierswerk, specifiek gericht op twintigers in Amsterdam. De droom is het evangelie te ontdekken met twintigers die nooit een kerk zouden binnenstappen.

Laurens van Lavieren, de voorganger van Via Nova, zal zich naast zijn werkzaamheden bij IFES volledig op deze nieuwe doelgroep gaan richten. “Voor een twintiger zonder christelijke achtergrond is de stap naar een kerkdienst op zondagochtend enorm. Zelfs bij een eigentijdse kerk als Via Nova, met relevante inhoud en gastvrije vormen. Het tijdstip is onhandig en geeft te veel een ‘religieus’ gevoel. De groep is te groot en het is onduidelijk wat er van je wordt verwacht”, aldus Laurens.

Samen met Maarten Vogelaar (werkzaam als pionier voor De Kwekerij en net als Laurens studentenpastor bij IFES) hoopt hij een gemeenschap op te zetten waar ‘millennials’ zich wel makkelijk thuis voelen. “Maarten en ik hebben via ons werk veel contact met twintigers. Onze ervaring is dat via kleine gastvrije groepen zij wél aanhaken. Dat doen we rond gesprekken over thema’s die hen direct bezig houden, zoals relaties, prestatiedruk en persoonlijke bloei.”

Voor Via Nova breekt hierdoor ook een nieuwe fase aan. De gemeente zoekt een nieuwe voorganger, nu Laurens van Lavieren zijn tijd volledig zal besteden aan twintigers buiten de kerk en zijn werk als studentenpastor. Hans Verwijs van het kernteam van Via Nova is hoopvol: “Ik heb de laatste jaren meerdere theologen leren kennen die onze visie omarmen en zin hebben om er ook zelf bij betrokken te raken. Ik ben vol goede hoop dat we een nieuwe voorganger vinden.” Toch is het volgens hem ook een spannende tijd. “Veel gezinnen, ook van Via Nova, verlaten Amsterdam, maar de huizen worden allemaal weer opnieuw bewoond. Amsterdam wordt niet kleiner. Gods goede boodschap ontdekken en zichtbaar maken blijft dus actueel voor onze gemeenschap en voor Amsterdam.”

Via Nova komt voort uit een initiatief van gemeentestichting van de Amstelgemeente en is inmiddels de pioniersfase voorbij. De kerk is veranderd van een groep met vooral twintigers en dertigers in een gemeenschap waar ook kinderen een grote rol spelen. Voor de vacature van de nieuwe voorganger zie: www.vianova-amsterdam.nl/vacature.